Krumplipüré (főtt krumpli) mikróban – Mikrós főtt krumpli, krumplipüré recept

krumplipüré mikróban

Course: Gyors mikrós ételek, Gyors mikrós receptek, Mikrós ételek, Mikrós főételek, Mikrós kaja, Mikrós receptek, Receptek mikróban
Adag

1

Előkészület

5

perc
Mikrózás

10

perc
Kalória

100

kcal

Ha nincs sok időd, de mindenképpen szeretnél valamilyen köretet készíteni, akkor ezt a mikróban készült krumplipürét neked is ki kell próbálnod. A hagyományos krumplipüré elkészítése akár egy órát is igénybe vehet, míg ezt a mikrós verziót kevesebb, mint tizenöt perc alatt elkészítheted. Igazán ideális választás különböző sült húsok, halak mellé.

Hozzávalók

 • 4 darab közepes méretű burgonya

 • 1 dl tej

 • 1 evőkanál vaj vagy margarin

 • só ízlés szerint

Lépések

 • A négy közepes méretű burgonyát meghámozzuk és egy tálba helyezzük. Ez a négy közepes méretű burgonya nagyjából egy felnőtt embernek elegendő mennyiség, így használjunk több vagy, akár kevesebb burgonyát, attól függően, hogy hány és milyen étvágyú emberre főzünk.
 • Ha a burgonyákat meghámoztuk és egy edénybe tettük őket, akkor engedjünk rá hideg vizet és öblítsük le jól, hogy sehol ne maradjanak koszosak. Ha esetleg nem azonnal folytatjuk a következő lépéssel, akkor tartsuk a vízben mindaddig, amíg nem folytatjuk a műveletet.
 • A burgonyák megmosása után egy vágódeszkán felvágjuk a krumplit. Ez a méret lehet kisebb kocka vagy bármilyen méret és forma. De ha azt szeretnénk, hogy a receptben említett időintervallumok alatt készüljön el a krumplipüré, akkor törekedjünk arra, hogy körülbelül ujjnyi vastagságúra kockázzuk a burgonyát.
 • Egy mélyebb tálba helyezzük a felkockázott burgonyát és megsózzuk, hogy ízletes legyen. Az öregebb burgonya nehezebben puhul meg, ezért szükség lehet egy kis tejre, hogy megpuhítsa azt. A tál tetejére egy fedőt helyezünk, hogy a burgonya hamarabb megfőjön.
 • Ha ezzel végeztünk, a tálat a fedővel együtt a mikróba tesszük öt percre 800 watton és várunk, amíg az öt perc lejár. Ezalatt az öt perc alatt a krumpli elkezd puhulni, de még nem lesz tökéletes.
 • Ha az öt perc letelt és a burgonya már puhábbnak tűnik, a tálkát nagyon óvatosan vegyük ki a mikróból egy kendő segítségével, hiszen forró. Kivétel után a krumplihoz hozzáadjuk az egy evőkanál vajat vagy margarint, ezután pedig jól összekeverjük, hogy minden krumplidarabot érjen a vaj, margarin. Ha margarint használunk, akkor nem szükséges megolvasztani előtte, hiszen a forró burgonyának köszönhetően úgyis meglágyul. Viszont arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ebben az esetben is jó alaposan forgassuk össze a burgonyával.
 • Összekeverés után, a következő lépésünk az lesz, hogy a krumplis tálkánkat visszatesszük a mikróba, hiszen még szüksége van öt percre ismét, hogy a krumpli tovább puhuljon és krémesebb állagot kapjon. Fontos, hogy a tál fedelét is visszahelyezzük az edényre.
 • Ha letelt az újabb mikróban töltött öt perc, akkor szintén nagyon óvatosan ki kell vennünk a tálkát és levenni a tetejét. Ha a krumplit teljesen puhának és törhetőnek találjuk, akkor hozzá kell adnunk az egy deciliter tejet, ami lehet több, illetve kevesebb is, a krumpli mennyiségétől függően. A tej hozzáadása mellett szükségünk lesz még egy kis sóra is, hiszen ezzel lesz ízletes. Ha mindezeket hozzáadtuk a krumplinkhoz, akkor jöhet az összetörés. Ahhoz, hogy jó krémes legyen a tört krumpli, krumplitörőt kell alkalmaznunk, de ha nincs kéznél, természetesen villát is használhatunk.

Videó

További mikrós receptek