Rizs főzése, párolása mikróban: A mikrós rizs istenien finom, gyors és elronthatatlan

Rizs főzése, párolása mikróban: A mikrós rizs istenien finom, gyors és elronthatatlan

Course: mikrós főétel
Adag

1

Előkészület

2

perc
Mikrózás

12

perc
Kalória

190

kcal

Ha unod, hogy a rizs főzése sok időt vesz el egy főzés során, vagy van, hogy kevésbé sikerül jól, akkor ezt a mikróban készült rizst mindenképpen ki kell próbálnod, ugyanis mindössze tizenöt perc alatt elkészül a mikróban. Csak az előkészületekkel kell foglalkoznod, hiszen a többi munkát a mikró végzi, így te nyugodtan foglalkozhatsz más ételek elkészítésével mellette, például a húsok, halak kisütésével. Sőt még amiatt sem kell aggódnod, hogy a rizs nem sikerül jól, hiszen ebben a mikrós rizs esetében lehetetlen hibázni.

Hozzávalók

  • fél bögre rizs

  • egy nagy csipet só

  • 1 bögre víz

Lépések

  • Az első lépésünk, hogy egy olyan tálat vegyünk elő, amelyet a mikróba tudunk rakni anélkül, hogy bajt okozna. Ha ezzel megvagyunk, akkor ebbe a tálba beleöntjük a fél bögre rizst, amire annyi vizet öntünk, hogy az ellepje. A rizst ebben a vízben jó alaposan átmossuk, majd leszűrjük, hogy a tálban ne maradjon víz. Ezt a folyamatot ismételjük el többször.
  • Ha többször is jó alaposan lemostuk a rizst, akkor visszaöntjük a tálba, amelyet majd megmikrózhatunk és ráöntjük az egy bögre vizet, illetve a nagy csipet sót is rászórjuk. A só helyettesíthető bármilyen fűszerrel, akár borssal is, ízesítsünk nyugodtan ízlésünk szerint.
  • Mielőtt a tálat mikróba rakjuk, tegyünk rá egy fedőt, ami segíti a rizs puhulását, illetve a párolást.
  • Fedővel együtt a tálat tizenkét percre a mikróba tesszük 800 watton. Mivel a mikrohullámú sütők között is lehetnek eltérések, akár márka, akár teljesítmény szempontjából, a tizenkét percen fölül néhányunknál szükség lehet még egy két percre, ahhoz, hogy egy teljesen puha rizst kapjunk.
  • Ha letelt a mikrózási idő, akkor óvatosan vegyük ki a tálat a mikróból és vegyük le a fedőt a tálról, majd egy villa segítségével jó alaposan forgassuk át a rizst, hogy ne legyen összeállva. Amennyiben meg vagyunk elégedve az állagával, puhaságával és a víz is elpárolgott a rizs alól, akkor a rizsünk elkészült és már fogyasztható is, bármilyen hús, sajt vagy gomba mellé köretként. Ha esetleg maradt még alatta víz, akkor szűrjük át a rizst. (Ha nem maradt alatta víz, akkor is nyugodtan átszűrhetjük.)

Videó

Megjegyzések

  • Zöldségek hozzáadásával nyugodtan készíthetünk rizibizit is mikróban.

További mikrós receptek